Linkbuilding: best practices in 2017

Wie met zijn of haar website hoger in de zoekresultaten van Google wilt komen kan er eigenlijk niet omheen: linkbuilding. Ook anno 2017 is linkbuilding (letterlijk “linkopbouw”) nog steeds een van de belangrijkste methodes om je website(s) te optimaliseren voor zoekmachines. Wat is linkbuilding en wat zijn tegenwoordig hierbij de belangrijke aandachtspunten? In dit artikel delen we je onze kennis en ervaringen!

Wat is linkbuilding?

Heel simpel gezegd is linkbuilding het plaatsen of verkrijgen van meerdere links naar jouw website, waardoor zoekmachines zoals Google je website hoger zullen waarderen in de zoekresultaten.

Linkbuilding is echter geen tovenarij en veel meer dan ‘gewoon’ websites laten linken naar je site. Effectieve linkbuilding vergt veel en goede communicatie, veerkracht, creativiteit en een groot inlevings- en doorzettingsvermogen. Wil je structureel de strijd met de concurrentie blijven winnen, dan dien je je te houden aan een gedegen voorbereiding, een effectieve strategie en een gedisciplineerde uitvoering.

50/50: On-Page en Off-Page SEO

Harde cijfers over het zoekmachine algoritme geeft Google niet prijs. Toch zijn over het algemeen gerenommeerde SEO experts en bureau’s het er over eens dat zoekmachine optimalisatie voor de eerste 50% bestaat uit het optimaliseren van verschillende aspecten van je website. Denk hierbij aan de paginatitels, meta tags en descriptions, content, laadtijd en een ‘https verbinding’. Dit noemt men ook wel On-Page SEO.

De andere 50% van je positie in Google wordt bepaald door je activiteiten omtrent Off-Page SEO. Off-Page SEO houdt in alle zaken die buiten jouw website worden ondernomen om jouw site beter vindbaar te maken in Google. De meest gebruikelijke methoden hiervoor zijn linkbuilding en content marketing. Bij deze activiteiten draait het om de kwaliteit van de links naar jouw site, de zogenoemde ‘backlinks’. Linkbuilding, het proces van het verzamelen van backlinks, bepaalt dus voor een zeer groot deel hoe goed mensen jou online kunnen vinden!

Waar kijkt Google naar?

Google indexeert het internet op eenzelfde soort manier als hoe een gebruiker op het web surft; klikken op linkjes en zo van de ene pagina / website naar de andere gaan. Google kijkt echter nog naar veel meer dingen dan het aantal linkjes. Het bedrijf doet er immers alles aan om ervoor te zorgen dat gebruikers een prettige zoekervaring blijven hebben en niet van andere zoekmachines gebruik gaan maken. Om deze reden heeft Google Quality Rater guidelines opgesteld waarin, zoals de naam al doet vermoeden, kwaliteitseisen van een website zijn opgenomen.

Zaken waar Google naar kijkt zijn bijvoorbeeld de kwaliteit en de autoriteit van de pagina’s waar je links op staan, of de onderwerpen van deze pagina’s gerelateerd zijn aan het onderwerp van jouw site, en of de websites waar jouw links op staan goede content bevatten en niet opgezet zijn om enkel mee te linkbuilden.

Wat Google verder heel belangrijk vindt is dat jouw website over een natuurlijk linkprofiel beschikt. Een aantal relevante vragen hierbij zijn:

  • Is er genoeg variatie in de teksten die naar jouw website linken (een tekstlink kan zijn www.domeinnaam.nl maar ook bijvoorbeeld “klik hier”)?
  • Gaan alle linkjes naar jouw homepagina of wordt er ook weleens verwezen naar subpagina’s?
  • Wordt er wel vanuit verschillende domeinen en IP-adressen verwezen of komt het allemaal vanuit dezelfde hoek?
  • Heb je niet alleen linkjes op “links”-pagina’s, maar ook in blogartikelen, op forums en op portals?
  • Hoeveel mensen klikken er daadwerkelijk op de links en blijven uiteindelijk op de bestemmingspagina?

Waar het dus op neerkomt is dat je niet geforceerd moet werken aan zoveel mogelijk linkjes of het werk gaat uitbesteden aan linkbuilding bureau’s die je binnen een paar weken hogere posities beloven. Bedenk dat het misbruiken van linkbuilding door Google zwaar wordt bestraft en kan resulteren in een lagere positie in de zoekresultaten, of in het ergste geval het volledig verwijderen van je website uit de Google Index.

Belangrijke factoren bij linkbuilden in 2017

Vijf jaar geleden heeft Google het zoekalgoritme aangepast om het manipuleren van linkbuilding tegen te gaan. Zo werd in 2012 de zogenaamde “Penguin” update doorgevoerd. Deze update identificeert en bestraft websites die bijvoorbeeld automatisch links genereren of participeren aan link uitwisselingsprogramma’s en/of betaalde links.

Zoals eerder beschreven bestaat Off-page SEO voornamelijk uit linkbuilding en content marketing. Sinds de Penguin update en de verschillende updates die daarop volgden is de focus bij Google steeds meer komen te liggen op goede content. Hoeveel goede linkbuilding je ook doet (of uitbesteedt), je website voorzien van kwalitatief goede inhoud is tegenwoordig verreweg het allerbelangrijkste aspect van SEO geworden.

Anno 2017 is het key geworden om je website eerst technisch op orde te krijgen en wekelijks de content te verversen door bijvoorbeeld relevante blogs erop te plaatsen. Daarna kun je pas beginnen aan linkbuilden, waarbij de kwaliteit en relevantie van links veel belangrijker is dan kwantiteit. Een bijkomend voordeel van het werken aan kwalitatief goede content is dat er vanzelf naar jouw website gelinkt zal worden, iets dat op zijn beurt weer bijdraagt aan een mooi natuurlijk linkprofiel.

Onze ervaring als linkmarketeers

Wij bij TIC beschikken naast gespecialiseerde kennis en jarenlange ervaring ook over verschillende tools en systemen waarmee we de verstandige en effectieve vorm van linkbuilding kunnen garanderen.

Zo hebben wij een splinternieuw lead generation platform die wij onder meer inzetten voor onze linkbuilding activiteiten. Mede aan de hand van deze steeds groter wordende proeftuin verkrijgen we steeds meer data en kennis over wat werkt en vooral ook wat niet.

Wil jij meer weten over hoe wij vormgeven aan onze linkbuilding activiteiten?

Kom gerust eens langs voor een lekker kopje koffie en een vrijblijvend gesprek over hoe we jouw bedrijf online verder kunnen helpen!

    Lees onze laatste artikelen

    WordPress: de belangrijkste voor- en nadelen
    WordPress: de belangrijkste voor- en nadelen
    Lees meer
    Wat is een Google penalty? Oorzaken en oplossingen
    Wat is een Google penalty? Oorzaken en oplossingen
    Lees meer
    SEO verbeteren? Volg dit praktische stappenplan
    SEO verbeteren? Volg dit praktische stappenplan
    Lees meer