Webtoegankelijkheid

Webtoegankelijkheid

Je website voor een groot publiek toegankelijk maken? Dan is webtoegankelijkheid (accessibility) een belangrijk aspect voor je website. Webtoegankelijkheid is de term die omschrijft hoe toegankelijk een website is voor websitebezoekers met beperkingen. Deze beperkingen zijn bijvoorbeeld dyslexie en (kleuren)blindheid. Voorbeelden van oplossingen zijn het kiezen van juiste lettertype, kleuren en goed doordachte en voorspelbare navigatie.

Een groot bereik

Het zoeken van informatie en het regelen van zaken gebeurt tegenwoordig grotendeels online, dit geldt ook voor groepen met beperkingen. Daarom zijn verschillende bedrijven en overheden bezig met het doorvoeren van verhoogde toegankelijkheid van websites. Stichting Drempelvrij.nl heeft een waarmerk bedacht wat tegenwoordig zelfs verplicht is gesteld voor overheidswebsites. Dit keurmerk is een garantie dat de website voor een breed publiek toegankelijk is op elk type apparaat.

Beperkingen

Met welke beperkingen dienen we rekening te houden? De meest voor de hand liggende beperking is misschien wel blindheid of slechtziendheid. Er zijn in de ICT steeds meer hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking beschikbaar . Het voorlezen van navigatie en inhoud is mogelijk door middel van gespecialiseerde software. Echter, deze software vereist dat de website een logische structuur heeft en kan anders weinig hulp bieden. Ook is de software bijvoorbeeld beperkt in het lezen van teksten in bijvoorbeeld afbeeldingen. Voor elke website is een duidelijke en consequente menustructuur dus een vereiste. Een goede ordening van titels en voorspelbare links helpt bij het verder toegankelijk maken van een website.

stoplichtdiagram

Ook kleurenblindheid is iets wat voor de functionaliteit van websites grote gevolgen kan hebben. Verwijzingen naar kleuren op knoppen of teksten zijn soms nutteloos en kleuren in grafieken en tabellen zijn niet te onderscheiden. Uitsluitend onderscheid maken op basis van kleur dient vermeden te worden, het gebruiken van iconen en goede titels op knoppen en grafieken kan goede hulp bieden. Kleurenblindheid is volgens het Verwey-Jonker instituut de meest voorkomende handicap in Nederland (bron) en kan daarom niet genegeerd worden.

Naast visuele beperkingen spelen bij veel websitebezoekers ook cognitieve beperkingen. De inhoud van websites moet qua schrijfstijl en begrip uiteraard goed aangepast zijn op de bezoekers. Om bezoekers met dyslexie verder tegemoet te komen is het belangrijk om op lettertypes te letten en kleuren met duidelijk contrast te kiezen.

Met de toenemende vergrijzing worden websites steeds vaker bezocht door ouderen voor wie animaties van afbeeldingen en navigatie te snel kunnen gaan. Het aanbieden van een overzichtelijke layout met simpele navigatie en de mogelijkheid teksten en afbeeldingen te vergroten is slechts het begin van een toegankelijke website. Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde schat dat het aantal 65-plussers tussen 2010 en 2020 toeneemt met 34% (bron). Op basis daarvan schatten ze een toename in oogzorg van 200-300%. Samen met het feit dat het gebruik van websites ieder jaar nog toeneemt (bron) mag het duidelijk zijn dat goede website toegankelijkheid onmisbaar is.

Een voordeel voor SEO?

Volgens Stichting Drempelvrij.nl heeft het verbeteren van de toegankelijkheid als bijkomend voordeel dat zoekmachines ook makkelijker door de website kunnen navigeren (bron). Vergelijkbaar met een screenreader voor visueel beperkten ‘scant’ Google de website door op navigatieknoppen en hiërarchie. Een toegankelijke website zorgt dus niet alleen voor een betere ervaring voor bezoekers met beperkingen maar ook voor meer organische bezoekers op websites.

Wat doen wij aan webtoegankelijkheid?

TIC Online Marketing let bij het ontwikkelen en aanpassen van websites op de webtoegankelijkheid zodat de websites voor iedereen te benaderen zijn, de conversie optimaal is en de zoekmachines de website hoog zullen plaatsen.

Vragen of specifieke wensen voor de toegankelijkheid van je website?

Neem dan contact op of kom eens langs voor een kop koffie. Wij kunnen bijvoorbeeld websites op toegankelijkheid onderzoeken en advies op maat geven.

    Lees onze laatste artikelen

    WordPress: de belangrijkste voor- en nadelen
    WordPress: de belangrijkste voor- en nadelen
    Lees meer
    Wat is een Google penalty? Oorzaken en oplossingen
    Wat is een Google penalty? Oorzaken en oplossingen
    Lees meer
    SEO verbeteren? Volg dit praktische stappenplan
    SEO verbeteren? Volg dit praktische stappenplan
    Lees meer