Waarom is een snelle website essentiëel?

Waarom een snelle website?

Bij het ontwikkelen van een website wordt lang niet altijd aan de snelheid van websites gedacht. Functionaliteit en layout hebben bij de meeste projecten een hogere prioriteit. Websites worden daarnaast steeds uitgebreider: mooie grote afbeeldingen en videos als achtergrond, veel informatie en functionaliteiten zoals koppelingen met social media en animaties. Deze trend kan ten koste gaan van de snelheid, wat grote gevolgen kan hebben voor de vindbaarheid.

Vanaf het moment dat een website opgevraagd wordt via de adresbalk of aangeklikt wordt bij Google gaat de server aan de slag met razendsnel rekenwerk om de pagina te genereren en naar de gebruiker te sturen. In deze tijd is de gebruiker aan het wachten op de pagina, een cruciaal moment waarvan de wachttijd sterk kan verschillen. De tijd tussen het opvragen en tonen van een pagina is bij goed geoptimaliseerde websites vaak tussen de 1-2 seconde terwijl het bij trage websites 10 of meer seconden kan duren.

27% meer conversie bij een snelle laadtijd!

Een onderzoek door Soasta heeft aangetoond dat de conversie van websites tot 27% omhoog gaat als de laadtijd van een website één seconde korter is. Een test van Google toonde een vermindering van online verkeer van 20% als het laden de resultaten slechts een halve seconde langer duurde. Amazon concludeerde dat elke 0.1 seconde extra laadtijd zorgde voor 1% lagere omzet.

De algemene gebruikerservaring van snelle websites is beter en gebruikers blijven langer op websites. Gezien online gebruikers ongekend makkelijk naar concurrenten kunnen uitwijken (want deze zijn slechts één muisklik verder) is de gebruikerservaring en het binnenhouden van gebruikers belangrijker dan ooit. Naast de ervaring van gebruikers kijken ook zoekmachines naar de laadtijden van websites als onderdeel van het algoritme dat websites beoordeelt. Google stuurde in 2010 een bericht naar website ontwikkelaars met de aanmoediging de snelheid van websites te verbeteren om hoger in de zoekresultaten geplaatst worden.

Wat moet er aangepast worden?

Onder de motorkap van een website gaan veel verschillende systemen schuil. Onder andere het genereren van pagina’s, opvragen van informatie uit een database, laden van afbeeldingen en weergeven van de pagina in een webbrowser. Er is daarnaast ook nog veel communicatie tussen webbrowsers en servers nodig, in veel gevallenworden er op de achtergrond meer dan 100 berichten tussen een browser en server uitgewisseld voordat de pagina volledig getoond kan worden. Elke stap in het proces kan een zwakke schakel zijn die de laadtijd van de website flink kan aantasten. Voorbeelden van oplossingen zijn het optimaliseren van de code, het verkleinen van afbeeldingen en toepassen van caching.

Website snelheid infographic

Wat doen wij op het gebied van snelheid?

Met een team van experts kunnen wij onderzoek doen naar de zwakke schakels in de snelheid van websites en de problemen doelgericht aanpakken. Wij zorgen voor alle standaard snelheidsoptimalisaties maar kijken ook verder. Elke website is uniek en vraagt daarom naar een oplossing op maat. Op naar de beste klantervaring en online vindbaarheid!

Hulp nodig bij het optimaliseren van je website?

Neem vrijblijvend contact met ons op en wij vertellen je graag meer!

  Lees onze laatste artikelen

  Affiliate marketing: wat is dat eigenlijk?
  Affiliate marketing: wat is dat eigenlijk?
  Lees meer
  Kosten voor SEO? Hier kun je rekening mee houden
  Kosten voor SEO? Hier kun je rekening mee houden
  Lees meer
  SEO zelf doen of uitbesteden?
  SEO zelf doen of uitbesteden?
  Lees meer