Facebook spam

Facebook spam

Wat te doen met facebook spam?

De laatste tijd is er veel spam in omloop binnen Facebook. Het gaat telkens om één van mijn contacten die me een privébericht stuurt. Meestal weten ze zelf niet wat er aan de hand is. Daarom dit artikel, om mensen op weg te helpen om het probleem zo snel mogelijk recht te zetten. Je spamt immers geen onbekenden, maar al je vrienden op facebook.

Ik ontvang spam, wat kan ik er aan doen?

Eén van je vrienden stuurt je spamberichten. Hij of zij weet het waarschijnlijk zelf nog niet.

 1. Informeer diegene. De kans is groot dat ze zelf niet doorhebben wat er aan de hand is. Ze zullen je dankbaar zijn. Je bent er ook zelf bij gebaat om hen zo snel mogelijk op de hoogte te brengen, anders riskeer je enkel meer spam.
 2. Vraag diegene om het wachtwoord aan te passen. Vanaf dan heeft de spammer ook geen toegang meer tot het account. Je kan hen ook naar dit artikel verwijzen natuurlijk.

Hoe kan ik dit vermijden?

 • Gebruik een moeilijk te raden wachtwoord. Je geboortedatum, achternaam en dergelijke zijn vaak een slechte keuze, deze kun je immers op je Facebook pagina terugvinden. Een goed wachtwoord bevat zowel hoofd- als kleine letters, cijfers en is minstens 8 tekens lang.
 • Scan regelmatig je pc op malware. Soms wordt deze software geïnstalleerd bij een programma zonder dat je er van op de hoogte bent.
 • Vertrouw niet iedere Facebook-applicatie of mail blindelings. Bij ‘phishing’ probeert iemand je wachtwoord of inloggegevens te achterhalen. Niet iedereen en alles is te vertrouwen!
 • Controleer je lijst met gekoppelde software. Deze software heeft meestal de volledige toelating tot al je gegevens. Je vindt deze instellingen onder Account > Privacyinstellingen > Toepassingen en websites (onderaan). — (tip van Maarten Oosterhuis)

Wie verstuurt deze spamberichten?

Facebook is een betrekkelijk afgesloten systeem voor spammers. Spammers moeten al toegang hebben tot je netwerk voor ze je een bericht kunnen sturen. Daar zit precies het probleem. Wanneer een spammer toegang krijgt tot een Facebook-account, kunnen ze iedereen in het netwerk berichten sturen en berichten op de prikbord plaatsen.

Wanneer je dus een spambericht ziet verschijnen bij één van je vrienden, dan weet je dat zijn account gehackt is door een spammer of dat zijn inloggegevens ‘gephisht‘ werden.

Ik stuur spam, wat moet ik doen?

Plotseling merk je dat je je vrienden aan het spammen bent met berichten. Je kan dit zien op je Wall of bij je privéberichten in de Sent-box.

 1. Verander je Facebook-wachtwoord. De spammer heeft waarschijnlijk je wachtwoord achterhaald. Verander het ASAP, zodat hij niet meer via je account kan spammen.
 2. Verwijder de spamberichten van je Wall. De kans is groot dat er nu spam op je Wall staat. Vergeet deze ook niet te verwijderen, want meestal is het niet zo flatterend.
 3. Meld misbruik aan Facebook. Op deze manier kunnen ze je misschien helpen. Ook als je geen toegang meer hebt tot je account (soms wordt je wachtwoord aangepast door de spammer) kun je bij hen terecht: scams and hacked accounts.
 4. Scan je pc op virussen/malware. Sommige spammers werken met behulp van malware om je wachtwoord te pakken te krijgen. Doe een volledige systeemscan op virussen malware (eigenlijk moet je dat regelmatig doen). Meer info over malware vind je hier.

Links

Meer weten?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op of kom eens langs voor een kop koffie. Wij kunnen advies op maat geven.

  Lees onze laatste artikelen

  WordPress: de belangrijkste voor- en nadelen
  WordPress: de belangrijkste voor- en nadelen
  Lees meer
  Wat is een Google penalty? Oorzaken en oplossingen
  Wat is een Google penalty? Oorzaken en oplossingen
  Lees meer
  SEO verbeteren? Volg dit praktische stappenplan
  SEO verbeteren? Volg dit praktische stappenplan
  Lees meer