Snelle websites zorgen voor hogere posities in Google, meer websitebezoekers, meer leads en klanten en een betere gebruikerservaring. Een snelle website is dus een must voor jouw online succes.
In dit blog vertellen we je alles over het belang van een snelle website en geven we je praktische tips waarmee je de snelheid van je website direct kunt verbeteren.
Online hebben mensen weinig geduld. 40% van de websitebezoekers haakt af als ze langer dan 3 seconden moeten wachten voordat een pagina is geladen. 40% van je bezoekers krijgt niet eens de kans om je aanbod te zien. Ze zijn al weg voordat je website is geladen.
Je hebt tijd, geld en moeite in je website gestoken om bezoekers naar je website te krijgen. Als je bezoekers verliest doordat je website traag is, is dat dus hartstikke zonde.
Google wil haar gebruikers een fijne gebruikerservaring aanbieden.
Als mensen telkens trage websites in de zoekresultaten voorgeschoteld krijgen, dan wordt de kans groter dat ze een andere zoekmachine gaan gebruiken.
Daar zitten ze bij Google natuurlijk niet op te wachten.
Het algoritme houdt daarom rekening met de laadtijd van een website en plaatst snelle websites hoger in de zoekresultaten. Wist je dat 91,5% van de gebruikers van Google niet verder kijkt dan de eerste pagina met zoekresultaten? Reden genoeg om de snelheid van je website te verbeteren.
De klanttevredenheid daalt met 16% bij een vertraging van slechts 1 seconden. Consumenten verwachten een snelle laadtijd. Ze vinden een trage website irritant.
Bezoekers komen sneller terug naar een website waarop ze een goede ervaring hebben gehad. Ze komen dus vaker terug op websites met korte laadtijden. Door de laadtijd van je website te optimaliseren vergroot je de kans dat mensen terugkomen naar je website en vergroot je dus de kans op leads en klanten.
Er zijn diverse tools waarmee je snel en makkelijk de snelheid van je website kunt testen. Wij maken altijd gebruik van Google PageSpeed Insights. Uit de snelheidstest komen vier scores:
Wij raden je aan om met name naar de ‘Performance’ score te kijken. Een hoge performance score geeft namelijk de beste indicatie van de snelheid van je website.
Let op: Google test alleen de URL die je invoert. Test dus niet alleen de snelheid van je homepage, maar ook de snelheid van de dieperliggende pagina’s.
Google PageSpeed Insights test niet alleen de snelheid van je website, maar geeft je ook suggesties om de laadtijd te verbeteren.
Gemiddeld komt 70% van de websitebezoekers via hun mobiel op je website.
Korte laadtijden op mobiele apparaten zijn daardoor vaak belangrijker dan de laadtijden voor desktops. Via Google PageSpeed Insights heb je de mogelijkheid om de mobiele laadsnelheid te testen. Test de snelheid altijd op zowel desktop als op mobiel.
Voor onze klanten verbeteren we regelmatig de laadsnelheid voor weergave op mobiele apparten. Hieronder kun je een voorbeeld zien van de resultaten.
Van een performance-score van 77, naar 99!
Van een performance-score van 23, naar 94!
Let op: Houd er rekening mee dat de resultaten op een mobiel vaak lager zijn dan op een desktop. Dit is normaal.
Google geeft naast scores voor laadtijden diverse tips om de pagespeed te optimaliseren. Uit ervaring weten we dat je de snelheid van je website op drie manieren al flink kunt verbeteren.
Het duurt vaak meerdere secondes om grote afbeeldingen op je website te laden, met als gevolg dat je website een stuk trager wordt geladen. Dit kun je eenvoudig oplossen door je afbeeldingen en foto’s eerst met tinyjpg.com of tinypng.com te verkleinen voordat je ze naar je CMS upload.
Daarnaast kun je de laadtijd verder verkorten door het laden van afbeeldingen uit te stellen. Bezoekers kunnen je website dan al gebruiken voordat de afbeeldingen geladen zijn.
Het kost relatief veel tijd om iedere keer de content te laden als iemand je website bezoekt. Met behulp van browser caching worden de bezochte websitepagina’s in de cache van de browser opgeslagen, zodat ze bij een volgend bezoek sneller worden geladen.
Caching technieken zijn dus zeer effectief om de laadtijden voor terugkerende bezoekers te verbeteren.
Voor sommige content management systemen, zoals WordPress, zijn er plugins beschikbaar waarmee je het gebruik van cache kunt instellen. Let op, dit is nogal technisch. Als je niet begrijpt hoe je de configuratie op de juiste wijze moet uitvoeren, neem dan contact met ons op.
Met meer dan 10 jaar ervaring met het maken van websites, weten we als geen ander hoe we de snelheid van jouw website kunnen verbeteren. Met onze hulp kun je binnen 30 dagen al profiteren van alle voordelen die een snelle website te bieden heeft.
Naast het verbeteren van de snelheid kunnen we je ook helpen om de online vindbaarheid en het aantal conversies van je website te verbeteren.
Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.