Affiliate marketing: wat is dat eigenlijk?

Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij adverteerders hun partners belonen voor de gegenereerde verkopen of leads die de publisher heeft aangeleverd. Op het moment liggen er heel veel kansen bij deze relatief nieuwe vorm van internetmarketing. Het is daarom ook goed dat je bij ons blog terecht bent gekomen. Hier vertellen we je niet alleen wat affiliate marketing is en wat het zoal kost, maar ook hoe affiliate marketing precies in z’n werk gaat. Zo weet je zeker dat jij straks zelf geld kunt verdienen met affiliate marketing!

De definitie van affiliate marketing

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij partners worden beloond voor het aanleveren van nieuwe klanten aan adverteerders. Dit gebeurt door middel van een speciale link. Het affiliatenetwerk creëert een speciale link voor de adverteerder, waarmee deze klanten voor de affiliate binnen moet halen. Afhankelijk van het contact tussen affiliate en adverteerder kan het een succesvolle vorm zijn van online marketing.

Als je een blog beheert waar je een review over ieder geschreven boek leest, beheer je een goede website om affiliate marketing toe te passen. Als jij een speciale link van de adverteerder van dat boek kunt ontvangen en mensen door middel van die link dat boek bestellen, ben je officieel bezig met affiliate marketing. Het bedrag dat jij verdient wordt per klik, sale of weergave bepaald.

Hoe werkt affiliate marketing?

Er zijn mensen die affiliate marketing vergelijken met contentmarketing of influencermarketing. Echter werkt affiliate marketing nét even anders. Er wordt namelijk vooral gebruik gemaakt van een zogeheten CPS (cost per sale). Dit betekent dat er altijd wordt afgerekend op iets wat al geleverd is.

In Nederland kennen we veel verschillende affiliate netwerken. Namen als TradeTracker, Daisycon en Partnerize zijn erg bekend. Ook bieden bedrijven als Bol.com, Wehkamp en Coolblue een affiliate programma zonder tussenkomst van een netwerk.

Uitbesteden?

Als het gaat over affiliate marketing, zie je al snel dat er veel mensen zijn die dit uitbesteden. Dat is natuurlijk niet geheel zonder reden. Hier zie je een aantal voordelen van het uitbesteden van affiliate marketing:

  • Bedrijven hebben connecties binnen de affiliatewereld die voor jou als affiliate marketeer erg gunstig kunnen zijn.
  • Een team van specialisten houdt zich met behulp van hun kennis en ervaring bezig met jouw affiliate-avontuur.
  • Bedrijven zijn vaak in het bezit van geautomatiseerde systemen om veelvoorkomende problemen snel op te lossen.
  • ‘Vier ogen zien meer dan twee’: hoe meer specialisten meedenken met jouw avontuur, hoe groter de kansen zijn dat je meer- en sneller resultaat ziet.

Affiliate marketing uitbesteden?

Ben je opzoek naar een partij die al het affiliate werk uit handen kan nemen? Wij hebben een team aan specialisten voor je klaar zitten!

De vergoedingsmethoden CPS, CPC en CPL

Naast het gebruik van CPS, waar je eerder over las, is het ook mogelijk om een affiliateprogramma te starten op basis van cost per click (CPS) of op basis van cost per lead (CPL). Binnen de affiliatewereld wordt er met commissies gewerkt. In het geval van de cost per sale (CPS) wordt er een vergoeding betaald wanneer de partner heeft gezorgd voor een verkoop. Voor de cost per click (CPC) geldt net even iets anders. Hier wordt namelijk al een vergoeding betaald als de partner er enkel voor heeft gezorgd dat er op de link wordt geklikt en dus de te bezoeken website wordt bezocht.

Tot slot herkennen we de cost per lead (CPL) binnen affiliate marketing. In dit geval wordt er pas een vergoeding betaald als de partner ervoor heeft gezorgd dat een bezoeker zich aanmeldt voor een specifiek aanbod.

Affiliate marketing uitbesteden: wat kost dat?

Het is goed om te weten dat het lastig is om een direct bedrag te noemen dat het uitbesteden van affiliate marketing jou gaat kosten. Dit heeft ermee te maken dat het aantal te verkopen producten of diensten en het aantal affiliate partners per persoon varieert. Wil je dan toch weten wat het uitbesteden van affiliate marketing ongeveer gaat kosten? Neem dan contact op met het bedrijf in kwestie. Zij komen zo ongetwijfeld met een voorstel op maat voor jouw beeldvorming.

Uitbesteden aan TIC

Dat het uitbesteden van affiliate marketing aan TIC een slimme keuze is, blijkt wel als je ziet welke voordelen hiermee verbonden zijn. Naast dat TIC ruim 300 eigen affiliate websites bezit, beschikken we ook over een enorme hoeveelheid aan kennis en ervaring in deze branche. Doordat we ruim 10 jaar ervaring hebben met affiliate marketing beschikken wij over een groot netwerk van affiliate partners dat enorme kansen voor jou biedt. Tot slot zorgt de transparantie van ons als bedrijf ervoor dat jij precies weet wat er wanneer gebeurt.

Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden binnen affiliate marketing? Check dan zeker onze pagina over affiliate marketing!

Lees onze laatste artikelen

WordPress: de belangrijkste voor- en nadelen
WordPress: de belangrijkste voor- en nadelen
Lees meer
Wat is een Google penalty? Oorzaken en oplossingen
Wat is een Google penalty? Oorzaken en oplossingen
Lees meer
SEO verbeteren? Volg dit praktische stappenplan
SEO verbeteren? Volg dit praktische stappenplan
Lees meer