WordPress is één van de meest gebruikte content management systemen (CMS). Maar dat betekent niet dat je per definitie voor WordPress moet kiezen als je een website laat bouwen. In dit blog vertellen we je alles over de voor- en nadelen van WordPress. Zo kun je zelf de afweging maken waarom je wel of niet voor WordPress moet kiezen.
In de basis is WordPress door iedereen eenvoudig te gebruiken. Met een paar klikken voeg je nieuwe pagina’s, blogberichten, foto’s en video’s toe.
Doordat je veel content zelf kunt toevoegen, dalen de kosten voor het bewerken van je website. Je hoeft immers niet steeds je webdeveloper in te schakelen.
Open-source betekent dat de broncode van het CMS vrij toegankelijk is. Hierdoor zijn de mogelijkheden voor de vormgeving van je website en het toevoegen van functionaliteiten vrijwel onbeperkt. The sky is the limit!
SEO (Search Engine Optimalisation) is belangrijk voor de vindbaarheid in Google. En WordPress biedt je tal van mogelijkheden voor SEO. Zo zijn er handige plugins, zoals Yoast SEO, waarmee je:
En dit zijn slechts enkele voorbeelden van SEO optimalisatie in WordPress. Als online vindbaarheid belangrijk voor je is, is WordPress the way to go.
WordPress is voor iedereen gratis. Je hebt alleen een domeinnaam en hosting nodig. Daardoor bespaar je een hoop geld in vergelijking met een CMS waar je maandelijks voor moet betalen.
Veel contentmanagementsystemen worden in de backend regelmatig van een nieuwe lay-out voorzien. Dit kan verbetering met zich meebrengen, maar het wordt vervelend als je om de haverklap moet zoeken naar wat waar staat.
Bij WordPress is de backend al jarenlang nauwelijks gewijzigd. Als je er je weg in hebt gevonden, raak je die weg nooit meer kwijt.
Doordat je in WordPress allerlei functionaliteiten kunt toevoegen wanneer jij dat wilt is het een goed CMS als je schaalbaarheid belangrijk vindt.
Je kunt beginnen met een eenvoudige website die je stap voor stap kunt uitbouwen. Bijvoorbeeld met een webshop, e-learning omgeving, enquêtes, enzovoorts.
Er zijn tal van beveiligingsmodules ontwikkeld waarmee je de basisbeveiliging van je WordPress website kunt uitbreiden. Je kunt de modules deels zelf configureren, maar voor het betere beveiligingswerk raden je aan om een webdeveloper in te schakelen.
WordPress heeft een eigen e-commerce-module voor webshops ontwikkeld (WooCommerce). Met een druk op de knop kun je een webshop aan jouw website toevoegen.
Doordat WordPress een open-source CMS is, heb je keuze uit een groot aanbod aan plugins. Een plugin is een functionaliteit. Denk bijvoorbeeld aan een formulier, social media buttons of een slider.
De plugins moeten goed beveiligd zijn en hebben regelmatig updates nodig. En dat is waar het soms mis gaat. Hackers achterhalen kwetsbaarheden in plugins en kunnen zo toegang krijgen tot je website.
Bij TIC weten we welke plugins goed beveiligd zijn en vaak updates krijgen. Als wij jouw WordPress website bouwen is de kans op een hack via plugins daardoor bijzonder klein.
We blijven even bij plugins. Want naast risico’s op hacking, kunnen er conflicten tussen plugins ontstaan waardoor functionaliteiten, zoals een formulier, niet meer werken. Als je een nieuwe plugin aan je website hebt toegevoegd is het dus belangrijk om te controleren of alles nog naar behoren werkt.
Ook dit nadeel heeft vaak met plugins te maken. Iedere plugin die je gebruikt, voegt namelijk een stukje code aan je website toe. En hoe meer code je website bevat, hoe langer het duurt voordat hij is geladen.
Voeg daarom alleen plugins toe die je echt nodig hebt. Verder is het goed om te weten dat webdevelopers bepaalde functionaliteiten aan je website kunnen toevoegen zonder dat ze daarvoor plugins hoeven te gebruiken. Ideaal om de laadtijden van je website kort te houden.
Helaas zijn er veel hostingbedrijven waar je voor een paar euro per maand een WordPress website kunt hosten. Dat lijkt een goede deal, maar dat is het absoluut niet.
Bij goedkope hosting deel je een server samen met andere websites. Dit wordt ook wel ‘shared hosting’ genoemd. Op zich is er niks mis met shared hosting, maar wel met de manier waarop prijsstunters ermee omgaan.
Doordat jij weinig betaalt voor de hosting, moeten de prijsstunters hun kosten laag houden om winst te kunnen maken. Daarom proppen ze hun servers zo vol mogelijk met websites.
Het gevolg is dat op het moment dat er veel bezoekers op de websites zijn die op dezelfde server staan, de server offline gaat. En jouw website dus ook.
Goede WordPress hosting is daarom een must. Niet alleen om je website online te houden, maar ook omdat het de laadtijden van je website korter maakt. En vergeet niet dat iedere bezoeker die ziet dat jouw website offline is, naar een concurrent gaat. Zonde!
Maar welke hosting moet je dan kiezen voor jouw WordPress website? Simpel, onze WordPress hosting😉. Onze servers worden niet volgepropt en zijn zwaar beveiligd. Zo blijft jouw website veilig en wordt hij snel geladen.
Weet je genoeg en wil je een WordPress website laten bouwen? Neem dan contact met ons op. Ben je nog niet overtuigd of WordPress het juiste CMS voor jou is? Ook dan komen we graag met je in contact om je verder te informeren.