Wereld Back-up Dag: Maak back-ups om je bestanden te beschermen

Geschreven op 31 maart 2020 door Benjamin Blaschke

World Backup Day

Elk jaar op de 31e en tevens de laatste dag van maart is het dé Wereld Back-up Dag. Een dag die in het leven is geroepen door bezorgde internetgebruikers die hun gedachten en ideeën omtrent data en de bescherming hiervan deelden op Reddit*.

De 31e van maart is gekozen vanwege de slogan: Don’t Be an April Fool! Backup Your Data. Deze slogan is bedacht om iedereen op de hoogte te brengen van het feit dat ze hun data, foto’s, documenten en alle andere belangrijke bestanden veiligstellen en zo niet te grazen kunnen worden genomen op 1 april. Uiteraard kan je niet alleen op 1 april, maar het hele jaar door slachtoffer zijn. Deze dag is dus een goed moment om hier eens extra bij stil te staan.

Wat is eigenlijk een back-up?

Een back-up is een reservekopie van je bestanden. Dit kan bijvoorbeeld een website of applicatie zijn, maar ook de bestanden op jouw computer. De back-up wordt vervolgens ergens anders opgeslagen dan de omgeving waar de originele bestanden zich bevinden. Mocht deze omgeving namelijk gehackt of beschadigd worden, dan ben je al je bestanden alsnog kwijt. Geruime tijd zijn er al vele opties om je bestanden op te slaan naast je vaste opslagplek, denk aan een externe harde schijf of een USB-stick. Tegenwoordig zijn er ook vele clouddiensten steeds populairder die ideaal zijn om op te slaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive.

Redenen om een back-up te maken

Men denkt al snel dat je een back-up maakt om je te beschermen tegen virussen en/of hackers. Dit is ook erg belangrijk want 1 op de 10 computers raakt per maand geïnfecteerd met een virus. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan hoeveel telefoons er dagelijks verloren of kapot gaan? Duizenden per dag! De kans is daarom ook erg groot dat je waardevolle bestanden verliest doordat je laptop of smartphone kapot gaat. Sta dus niet alleen stil bij het feit dat je bestanden kunt verliezen door virussen of hackers, maar ook een klein ongelukje waardoor je apparaat wellicht niet meer werkt.

Aan de slag!

Zorg dat jij niet tot de 30% van de mensen behoort die geen back-up maakt, dus wanneer heb jij voor het laatst een back-up gemaakt? Heb jij de back-ups al klaarliggen om waardevolle data terug te halen? Niet alleen het back-uppen van die leuke vakantiefoto’s of belangrijke zakelijke gegevens zou op frequente basis moeten gebeuren, maar ook complete websites dienen meegenomen te worden.

Bij ons staat het maken van back-ups hoog in de agenda, daarom gebruiken wij software die automatisch dagelijks back-ups maakt van de websites van onze klanten. Daarbij maken we handmatig ook nog regelmatig back-ups, bijvoorbeeld voordat we een website gaan updaten. Naast onze klanten helpen we ook jou hier graag mee en staan dan ook stil bij deze dag om iedereen, zowel privé als zakelijk, ervan bewust te maken en zo jezelf te beschermen tegen mogelijke gevaren.

* Reddit is een Amerikaanse sociale nieuwswebsite met dagelijks meer dan 50 miljoen gebruikers.
Bron: World Back-up Day

Hulp nodig bij het maken van back-ups?

Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je graag verder!

    Ook interessant om te lezen