Google disavow tool gebruiken

In onze vorige blog over linkbuilding hebben we geschreven dat linkbuilding nog steeds van belang is om zichtbaar te zijn en hoger te komen in de resultaten van de zoekmachine. Maar het kan voorkomen dat niet alle backlinks van goede kwaliteit zijn waardoor deze vaak ongewenst zijn. Daarmee kunnen deze links juist eerder een slechte positie in Google veroorzaken dan een goede. Als dit het geval is, kan je m.b.v. de Disavow tool van Google slechte backlinks blokkeren, zodat ze geen invloed meer hebben op je ranking.

Wanneer gebruik je de Disavow tool?

Backlinks hebben nog steeds een grote invloed op je ranking in de Google zoekmachine. De laatste jaren is het niet meer zo dat alle backlinks naar jouw website zorgen voor een betere vindbaarheid. Google checkt websites continue onder andere op het linkprofiel. Lage kwaliteit websites en andere Webspam die gelinkt worden aan jouw site kunnen ervoor zorgen dat Google je lager plaatst in de ranking. Het kan voorkomen dat backlinks die eerder voor een betere ranking zorgden,  door de vele updates van Google, inmiddels het tegengestelde effect hebben. Deze backlinks wil je daarom niet in het linkprofiel van je website hebben. Als dit bij jouw website plaatsvindt biedt de Disavow tool van Google uitkomst.

Schadelijke backlinks negeren

Allereerst breng je in kaart welke backlinks een (mogelijke) negatieve invloed hebben op je ranking. Dit kan je bijvoorbeeld inzien in Search Console onder “Zoekverkeer” en dan “Links naar uw site”. Een andere optie om de backlinks van je website in te zien is door gebruik te maken van een backlink checker (bijvoorbeeld Majestic SEO of MOZ).

Probeer vervolgens eerst de webmasters van deze backlinks te mailen met de vraag of ze de backlinks weg kunnen halen. Als het niet lukt om de webmaster te benaderen, dan kan je middels te Disavow tool Google benaderen om deze backlinks te negeren.

Hoe gebruik je de Disavow tool?

Stap 1.

Open het kladblok op de computer en maak een .txt bestand aan met de domeinen die je wilt verwijderen. Hieronder is een voorbeeld van hoe zo’n bestand eruitziet. Als je wilt dat Google alle links van een volledig domein negeert (bijvoorbeeld example.com), voeg je de regel domain:example.com toe.

 

disavow file kladblok

 

Stap 2.

Nu je dit bestand hebt gemaakt log je in bij Google Search Console. Vervolgens ga naar de pagina met de tool voor het afwijzen van links. Selecteer je website en klik op “Afgewezen links”. Vervolgens klik je op “Links afwijzen”.

Stap 3.

Upload hier je txt bestand die je bij Stap 1 hebt gemaakt en klik op “verzenden”.

Door deze backlinks bij Google op te geven, vraag je Google om de links te negeren die naar je website gaan. De geblokkeerde websites zullen geen invloed meer hebben op je ranking.

Let op!

Bij het gebruik van de Disavow tool is enige voorzichtigheid nodig. Blokkeer alleen de links/domeinen waarvan je zeker weet dat deze een negatieve invloed op je ranking hebben. Indien dit niet het geval is het mogelijk dat de functie de prestaties van je websites in de zoekresultaten van Google schaadt.

De prestaties van je website in de zoekresultaten monitoren

Waarschijnlijk merkte je dat je minder verkeer naar je website kreeg of zag je de ranking van je website zakken in de zoekmachines. Het is belangrijk om dit goed te monitoren, zodat je de verandering kan zien na het gebruik van de Disavow tool ten opzichte van de situatie voor het gebruik van de tool.

Het verkeer van je website kan je in de gaten houden met Google Analytics. Om de ranking van specifieke zoekwoorden te monitoren kan je gebruik maken van een SERP checker. SERP staat voor Search Engine Results Page en betekent dus eigenlijk de zoekmachine resultatenpagina. Met een SERP checker kan je de door jou opgegeven zoekwoorden blijvend monitoren. Een voorbeeld van zo’n tool is bijvoorbeel Proranktracker.

Je linkprofiel op orde houden

Wij hebben gemerkt dat het op orde houden van je linkprofiel niet meer weg te denken is tegenwoordig. De concurrentie probeert op listige manieren bovenaan in de zoekresultaten te verschijnen en ook jij kan hier de dupe van zijn. Door onze ervaring kunnen wij snel zien of er wordt gelinkt naar jouw website vanaf ongewenste websites.

Dus, ondervind jij dat er minder verkeer naar je website stroomt of dat je rankings in de zoekmachine dalen, controleer dan eens de verwijzende links naar jouw website. Zie je hier links tussen staan die je niet vertrouwt of die erg spammy zijn, blokkeer deze dan met de Google Disavow tool. Hierdoor zorg je ervoor dat Google de slechte websites negeert en deze geen invloed meer hebben op de prestaties van je websites in de zoekresultaten.

Heb je hulp nodig of ben je gewoon benieuwd of jouw website last heeft van slechte backlinks?

Vraag dan nu vrijblijvend een gratis seo scan aan. Met de scan ontdek je onder andere hoe het met het linkprofiel van jouw website is gesteld en kun je gericht acties ondernemen om verbeteringen door te voeren. Ga je liever niet zelf aan de slag met linkbuilding? Dan kun je het linkbuilden aan ons uitbesteden. Wij helpen je graag met het halen van de beste resultaten!

    Lees onze laatste artikelen

    WordPress: de belangrijkste voor- en nadelen
    WordPress: de belangrijkste voor- en nadelen
    Lees meer
    Wat is een Google penalty? Oorzaken en oplossingen
    Wat is een Google penalty? Oorzaken en oplossingen
    Lees meer
    SEO verbeteren? Volg dit praktische stappenplan
    SEO verbeteren? Volg dit praktische stappenplan
    Lees meer