Wat is een SSL certificaat en wat zijn de voordelen hiervan?

SSL certificaat voordelen

Sinds de nieuwe privacy wetgeving is ingegaan is een SSL certificaat op je website verplicht. Er zijn behoorlijk wat bedrijven die nog niet aan deze wetgeving voldoen. Behoort jouw bedrijf tot die groep? In dit artikel leggen we uit wat een SSL certificaat is en waarom je dit wilt installeren op je website!

Wat is SSL?

SSL staat voor “Secure Sockets Layer” dit is een methode om gegevens die van bezoeker naar de website gaan op een veilige manier te verzenden. Denk dan bijvoorbeeld aan online aankopen of transacties.

Indien een website geen veilige verbinding heeft kunnen er wachtwoorden of andere belangrijke data makkelijk achterhaald worden. Met een veilige website kunnen gegevens uitsluitend leesbaar zijn voor de bezoeker en voor de beheerder van de website die bezocht wordt.

Je kunt zien of een website veilig is door het slotje voor de URL, zoals hieronder weergegeven.

Dit is vrij herkenbaar voor iedereen en schept vertrouwen bij de bezoekers. Om zo’n slotje te krijgen moet er eerst een SSL certificaat geïnstalleerd worden.

Wat is een SSL certificaat?

Een SSL certificaat is dus nodig om een veilige SSL verbinding tot stand te brengen tussen gebruiker en server. Dit certificaat zorgt ervoor dat alle data wordt versleuteld, maar ook om te valideren van wie de website nu eigenlijk is. Deze informatie kan je ook zien bij andere websites wanneer je op het slotje naast de URL klikt. Het certificaat geeft informatie over:

  • Hoelang het certificaat geldig is
  • Domein
  • Welk land het certificaat is uitgegeven
  • Naam van het bedrijf die het certificaat heeft uitgegeven
  • Certificaathouder
  • Root certificaat

Wanneer een SSL certificaat is geinstalleerd op een website, verandert ook altijd de “http://” naar “https://”. Dit zier er als volgt uit.

Bij de wat duurdere geavanceerde EV SSL (Extended Validation) certificaten zal er ook de naam van het bedrijf die de website beheerd getoond worden.

 

SSL verplicht

De belangrijkste reden om een SSL certificaat te overwegen, is toch wel dat het wetmatig verplicht is indien je persoonsgegevens verzameld. En dit gebeurt al wanneer je gebruik maakt van Google Analytics of een contactformulier. Er zijn nog miljoenen sites die hier niet aan voldoen en dit kan leiden tot boetes die oplopen tot in de duizenden euro’s.

Voordelen van een SSL certificaat

1. Een veilige website wordt door Google gezien als vertrouwd en daardoor beter vindbaar in de Google zoekresultaten. Dit zie je heel goed in de grafieken hieronder. Er is een duidelijk verschil te zien in de Google resultaten en de algemene zichtbaarheid van de website.

https-certificaat in relatie tot google positie

Bron: Cloudtec.ch

2. Ook wordt het slotje in de URL balk steeds meer herkend door bezoekers en dus ook als vertrouwd gezien. Bezoekers zullen een site zonder slotje sneller weg klikken, omdat die minder betrouwbaar overkomt en de bezoeker niet weet wat er met zijn gegevens gebeurd.

3. Indien je Firefox, Google Chrome of Safari gebruikt zal je wel eens in de URL-balk zien staan dat een website onveilig is. Zoals je hieronder kan zien.

Dit schrikt bezoekers af, waardoor de kans groter is dat ze de site verlaten. Soms is het zelfs zo, dat je een website niet geladen wordt door je browser.

Hoe kom je aan een SSL certificaat?

Aangezien alle websites op een gegeven moment naar een veilige https verbinding gaan zal dit de nieuwe standaard worden. Er zijn verschillende SSL certificaten die je kunt aanschaffen voor je website. Deze zijn vaak te verkrijgen bij je hostingpartij en worden na aankoop soms automatisch geïnstalleerd of moet je handmatig zelf doen. Let er wel op dat je niet een standaard gratis SSL certificaat installeert, deze zijn vaak alsnog niet veilig terwijl dit wel aangegeven word in de URL-balk. Aangezien het installeren van een SSL certificaat complex kan zijn wanneer je niet bekend bent met dit soort werkzaamheden, kunnen wij je hier ook mee helpen. Neem gerust een keer contact op voor wat meer informatie.

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op en wij vertellen je graag meer!

    Lees onze laatste artikelen

    WordPress: de belangrijkste voor- en nadelen
    WordPress: de belangrijkste voor- en nadelen
    Lees meer
    Wat is een Google penalty? Oorzaken en oplossingen
    Wat is een Google penalty? Oorzaken en oplossingen
    Lees meer
    SEO verbeteren? Volg dit praktische stappenplan
    SEO verbeteren? Volg dit praktische stappenplan
    Lees meer